Ny i stallet

Välkommen till oss på Sollentuna Ridklubb!

Här har vi försökt samla tips och råd som kan vara bra för dig som är ny elev eller förälder till ny elev på ridskolan. Har du ridit på annan ridskola tidigare känner du säker igen många regler och rutiner, men det kan vara bra att känna till de rutiner som vi har.

Viktigast av allt; känner du dig osäker, våga fråga! Alla har varit nybörjare och det finns många som vill hjälpa till.

Sollentuna Ridklubb bedriver utbildning i teori och praktik samt i ridning och hästkunskap. Vi är en ideell förening vilket innebär att vi som medlemmarna äger hästarna och alla inventarier. Ridavgifter försöker vi hålla nere genom att medlemmarna hjälper till med alla möjliga uppgifter som t.ex. fixardagar minst en gång per termin, funktionärer vid lokala hemma tävlingar mm.

Vid all ridning ska hjälm och ridstövlar eller ridskor med klack bäras. Långt hår ska vara uppsatt och tröja med huva är inte tillåten. Vid hoppning är ridväst obligatoriskt för ryttare under 18 år. Ridvästar och hjälmar finns att låna men vi kan inte garantera tillgång i alla storlekar.

SÄKERHETEN PÅ SORK

Säkerhet är viktig för oss i ridklubben och för att förtydliga vad vi bör tänka på och hur vi ska hantera hästarna för att undvika skador på dem och oss själva har vi tagit fram säkerhetsregler. Läs igenom dem noga, mycket vet vi redan men det tål att påminnas om: Säkerhetsregler SORK 2021


HUR GÖR VI PÅ SoRK?

Innan ridning:

Upprop sker 15 minuter innan lektionen börjar i receptionen som ligger mitt i stallet. Kom gärna i god tid innan så du hinner pyssla om din häst lite extra om den står inne i stallet. På uppropet delas hästarna ut. Vissa juniorgrupper och alla seniorgrupper prickar av sig själva på iPaden som sitter i receptionen. Tilldelade hästar kommer upp 1 timme före lektionen börjar. Om du är osäker på vilken häst du blivit tilldelad, fråga stallpersonal eller någon annan i stallet.

Alla hästar står i boxar. När vi handskas med hästarna och sköter om dom före och efter ridning ska de alltid vara uppbundna med grimma och grimskaft i boxen. Grimman hänger på en krok utanför boxen. Inne i sadelkammaren finns sadel, träns och ryktpåse med borstar mm. Alla har sin egen utrustning. Alla hästar och de flesta ponnyer har en hoppsadel och en dressyrsadel.

Hästarna har benskydd som ligger i backar på golvet inne i sadelkammaren. På väggen hänger en lista över vilken utrustning som vilken häst ska ha. Läs noga och fråga om du undrar något.

Borsta och sadla din häst i god tid innan lektionen börjar. Ta sedan bort ryktpåse och ev jacka från kroken i stallgången så att stallpersonalen kan sopa gången och sköta stallet. Tränsa därefter din häst. Hästarna får inte stå lösa med utrustning på sig.

Strax före din ridtid börjar, gå ut och ställ dig i ryttargången som leder ut till ridhuset. Stallpersonalen informerar juniorgrupperna om när, men seniorgrupperna går själva dit ut. Oftast är det flera andra som också ska gå ut, vänta in tills alla är klara så ni kan gå ut tillsammans. Den som står längst bort från ridhuset börjar gå först.

Om din häst går lektionen före, dubbelkolla att hästen har rätt utrustning på sig beroende på om det är hoppning eller dressyr.

När du leder in hästen i ridhuset, gå till höger och följ spåret längs väggen. Gå längst bort mot A och ställ upp på medellinjen med huvudet mot läktaren. Förbered för uppsittning och invänta tills ridläraren meddelar att ni får sitta upp.

Efter ridning:

När lektionen är slut förbereder vi hästen för att gå in i stallet genom att ta upp stigbyglarna och lägga tyglarna över huvudet. Invänta och se om någon elev kommer och ska ha din häst på lektionen efter. Om ingen kommer invänta att ridläraren meddelar att det är klart att ta in hästarna. Hon meddelar även i vilken ordning hästarna ska tas in. Vanligtvis börjar den som står längst bort från utgången. Gå rakt fram till spåret och led sedan ut hästen till stallet.

När du kommer till boxen tar du grimman från kroken och binder upp hästen med grimskaftet som finns i boxen. Tränsa av, sadla av och ta bort benskydd. Borsta hästen och genomför samtidigt en visitation av hästen så du ser att den inte fått några sår eller skavsår. Säg genast till stallpersonal om den har fått det. Kratsa sedan hovarna.

På vintern har alla hästar täcke som ska läggas på. Dessa hänger på hållare på sidan av varje stallgång. Täckena är uppmärkta med en tagg med hästens namn. För att lättare hitta rätt täcke har varje häst sin egen pinne som är uppmärkt med en färgkod. Namnet står på väggen bredvid varje pinne.

Därefter tas all ridutrustning in i sadelkammaren. Bettet rengörs noga genom att det gnuggas rent under rinnande vatten. Sadel och träns putsas och hängs upp på avsedd plats. Benskydden borstas av och läggs tillbaka i backen på golvet.


ANLÄGGNINGEN

Läktaren

För att vara på läktaren måste man vara tyst för att inte skrämma hästarna i ridhuset. Inga hundar är under några omständigheter tillåtna på läktaren. Mobilen ska också vara satt på ljudlöst.

Stallet

Stallet är hästarnas hem och här ska det vara lugn och ro. Inget spring i stallgångarna och inga rop och skrik. Hästarna är flyktdjur som blir rädda av höga ljud och snabba rörelser.

Ingenting får lämnas framme i stallgången! Dels för olycksrisken och dels för att underlätta för stallpersonalen som sopar gångarna flera gånger per dag.

Medlemsbyggnaden

I det grå huset som ligger utanför stallbyggnaden finns omklädningsrummen. Här finns även duschar och toaletter samt studiesalen som används vid teorilektioner och andra tillfällen. De stora skåpen går att hyra per termin. De mindre skåpen i hallen kan användas gratis när du är här. Ta med dig ett eget hänglås som ska tas bort efter varje gång. Skor är bara tillåtna i hallen. Vänligen respektera skogränsen, det är inte roligt att komma ut från duschen och trampa i gegga från stall och stallplan. Toaletter finns även i servicedelen i anslutning till stall och ridhus.

Servicedel

Mellan stallet och ridhuset finns en servicedel där personalen har sina kontor och andra utrymmen. I hallen finns anslagstavlan med information från ridskolan, styrelsen, ungdomssektionen och tävlingssektionen. Ett litet gym finns också här med material och beskrivningar av enkla övningar som du kan göra för att värma upp inför ridningen och stretcha efter. I hallen utanför toaletterna finns stallets hjälmar och ridvästar som du kan låna. Se till att prova ut rätt storlek i god tid före din lektion. Det finns även ett medlemskök som alla är välkomna att använda. Det finns kyl, mikro, kaffebryggare och vattenkokare. Här finns även porslin och glas som du självklart diskar och ställer tillbaka efter användning. Kaffe finns i högskåpet och det är bara att sätta på en kanna om man är sugen på en kopp. Ute i kafeterian finns bord och stolar samt ett café som är öppet under tävlingar och större aktiviteter. Sitt gärna här men lämna det som du vill att det ska se ut när du kommer. I hela anläggningen har vi ett fritt Wi-Fi som är öppet för alla.

Här på vår hemsida finns massor med information om schema, kurser, klubbtävlingar och annat roligt som vi hittar på. På första sidan publiceras och uppdateras nyheter och information löpande. Håll gärna ett öga där för att inte missa något. Vi har även en facebook grupp som alla medlemmar kan bli medlem i.

Och kom ihåg, inga frågor är dumma frågor!
Fråga hellre en extra gång än att gå och vara osäker.


INFOFILMER AV USEK

Ungdomssektionen har gjort praktiska informationsfilmer om Sadelkammaren, Hur du ryktar och om Hästens utrustning. Klicka på bilderna nedan för länk till filmerna på Youtube.

Usek Sadelkammaren Usek Rykta Usek Utrustningen


Välkommen till ridskolan

Nyttig information för dig som är ryttare eller förälder till ryttare från Svenska Ridsportförbundet: Välkommen till ridskolan folder SvRF
Läs den!