Trooper

Bridgefoot Trooper
2006-2020
Okänd härstamning

Trooper har engelskt/irländskt ursprung – stammen är okänd, men med tanke på utseende och temperament kan man gissa att det finns en del Irish Draught i släkten. Han kom till SoRK våren 2014 som nyimporterad och ganska orutinerad, men utmärkte sig redan från början genom sitt goda temperament.

Trooper utvecklade sig till en komplett ridskolehäst, som kunde hantera ryttare på alla nivåer. Han var en klok och lättlärd häst, som anpassade känslighet och tempo efter ryttarens behov, och kunde konsten att både vara en trygg kompis för lite osäkra ryttare och tända till lite extra med de ryttare som vill ha mer nerv. Han var med på allt man kan hitta på, från terränghoppning till dressyrtävling till nybörjarlektion till lastbilslastning med lika glatt humör och vilja att vara till lags – omväxling förnöjer! Det enda Trooper verkligen tyckte var tråkigt var att skritta runt utan ryttare, så skrittmaskinen eller skritt vid hand tyckte han själv att man lika gärna kunde hoppa över.

Lite extra:
Trooper var född i England, på ett litet stuteri inte långt från London, men tog vägen via Irland innan han landade hos oss våren 2014. Hans uppfödare handlar en del med irländska hästar, och man kan gissa att det nog är ganska mycket Irish Draught i honom. För den som är intresserad av hästraser hade Trooper flera typiska drag för rasen, de ska bl a ha lite bredd med ”ett ben i varje hörn” och rejäla ledgångar, stora öron, bred panna och en vänlig blick. I början av 1900-talet experimenterade man med att blanda in Clydesdale, och här kunde man ju ana anledningen till Troopers vita strumpor, konkava nosrygg och rikliga hovskägg.

Efter ett hastigt insjuknande på betet sommaren 2020 visade de sig efter undersökning på veterinärkliniken att Trooper fått leukemi och tyvärr fanns inget mer att göra. Trooper lider inte mer och vi får försöka behålla alla fina minnen vi har med denna fantastiska lektionshäst…

Foton: Malin Listén, Lovisa Näslund, Maja Hjort & Bo Bennergård